Δευτέρα 17 Απριλίου 2017


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Τον Απρίλιο του 1906, η Γαλλική Λαϊκή Αποστολή αναθέτει στο Γενικό Γραμματέα της, Maurice Kuhn, να μελετήσει τη δυνατότητα ίδρυσης ενός σχολείου «κοσμικού» χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη.
Εκείνη την εποχή, κάθε κοινότητα της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης είχε τα σχολεία της, αλλά το κοινό στοιχείο μεταξύ τους ήταν η γαλλοφωνία.
Ο Maurice Kuhn, με τη βοήθεια του Προξένου της Γαλλίας και εξέχοντων προσωπικοτήτων της πόλης, δημιουργεί μια τοπική επιτροπή της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής. Συγκροτεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου συνυπάρχουν μια εμπορική σχολή που περιλαμβάνει ένα οικοτροφείο και ένα λύκειο στο οποίο είναι προσαρτημένο γυμνάσιο θηλέων. Το «Λυσέ» μόλις γεννήθηκε ...
Πολύ γρήγορα, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και μεταφέρεται σε νέες εγκαταστάσεις. Σχολείο με αέρα κοσμοπολίτικο, κατ’ εικόνα της πόλης, φιλοξενεί γαλλόφωνους και όχι μόνο μαθητές. Από τις πρώτες χρονιές δημιουργείται μια «ενδιάμεση» τάξη, άκρως αποτελεσματική, με σκοπό την επιτυχημένη ανάμειξη των μαθητών.
Έχοντας πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των Βαλκανικών Πολέμων και από την πυρκαγιά του 1917, το «Λυσέ» υφίσταται αισθητά τις συνέπειες του ελληνικού νόμου του 1930 που απαγορεύει στα ξένα σχολεία να δέχονται παιδιά ελληνικής υπηκοότητας κάτω των 12 ετών.
Το 1939 και ενώ ο αριθμός των μαθητών είχε εκ νέου αυξηθεί, η Γαλλία εισήλθε στον πόλεμο. Οι 8 από τους 26 εκπαιδευτικούς στρατεύθηκαν. Το 1940, η Γαλλική Λαϊκή Αποστολή διαλύθηκε και το περιοδικό της απαγορεύτηκε. Τον Οκτώβριο του 1941, το «Λυσέ» καταλήφθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα. Όταν ο στρατός κατοχής εγκατέλειψε την πόλη, ήταν ήδη κατεστραμμένο.
Από το 1946, χάρη σε έκτακτη επιχορήγηση του Υπουργείου Εξωτερικών, ένα μέρος του «Λυσέ» ξαναχτίστηκε. Δημιουργήθηκε ένα πολιτιστικό ίδρυμα στα πρότυπα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1950, το «Λυσέ» αριθμεί 400 μαθητές και λειτουργεί παράλληλα με το Ινστιτούτο που δε σταματά να αναπτύσσεται.
To 1961, επεκτάθηκαν οι εγκαταστάσεις του και άνοιξαν παραρτήματα στις Σέρρες και το Σιδηρόκαστρο. Το Μάιο του 1963, η επίσκεψη του Στρατηγού Ντε Γκώλ, Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, αποτελεί κορυφαίο γεγονός.
Το 1968, οι εγκαταστάσεις καταστράφηκαν από πυρκαγιά που ξεκίνησε κατά λάθος και ξαναχτίστηκαν το 1970-1971.
Τον Αύγουστο του 2013, οι ελληνικές αρχές αναγνώρισαν επίσημα το Γυμνάσιο και το Λύκειο (το Δημοτικό ήταν αναγνωρισμένο από τη δεκαετία του 1960).

Πηγή
: Βιβλίο La Mission laïque française à travers son histoire του André THEVENIN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου