Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Αγαπητοί φίλοι,  Στις 26 Αυγούστου δημοσιεύτηκε άρθρο στην τουρκική εφημερίδαHürriyet με τίτλο «Historical Greek building in Turkey converted into Islamic religious school» (βλ. σχετ. http://www.hurriyetdailynews.com/historical-greek-building-in-turkey-converted-into-islamic-religious-school-.aspx?pageID=238&nID=70929&NewsCatID=341 ), το οποίο αναδημοσιεύτηκε και από διάφορα ελληνικά, ηλεκτρονικά κυρίως, μέσα. Σύμφωνα με το άρθρο, το Ιστορικό Ελληνικό κτίριο του Αρρεναγωγείου της Αρτάκης Κυζίκου, στη σημερινή Erdek της Τουρκίας, μετατρέπεται από τις τουρκικές αρχές σε Ισλαμική Θεολογική Σχολή.
Τα σχέδια του κτιρίου εκπονήθηκαν από τον βραβευμένο σε διεθνείς διαγωνισμούς αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καμπανάκη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κύριους εκφραστές του αρχιτεκτονικού ρεύματος του εκδυτικισμού της Κωνσταντινούπολης. Το κτίριο θεμελιώθηκε το 1908 στην περιοχή «Κανάβα»  και εγκαινιάστηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1911 από τον Μητροπολίτη Κυζίκου Γρηγόριο Ζερβουδάκη, κατοπινό Οικουμενικό Πατριάρχη(Γρηγόριος ο Ε”).

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το κτίριο το οποίο είναι το  μόνο δημόσιο κτίριο που έχει διατηρηθεί στο χρόνο από την εποχή προ του 1922,  είναι μια μικρογραφία του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η οικοδομή στοίχισε περι τις 7.000 χρυσές λίρες Τουρκίας και για το σκοπό αυτό όλοι οι Ελληνικής Καταγωγής Αρτακηνοί, συνέβαλαν με χρηματικές εισφορές και προσωπική εργασία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά το 1922 και  λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της Νέας Αρτάκης στην Χαλκίδα, οι κάτοικοι της κατάφεραν με ίδιους πόρους, την αρωγή του κράτους και δωρεές από τους εν Αμερική Αρτακηνούς, να κτίσουν δημοτικό σχολείο το οποίο να μοιάζει όσο το δυνατόν με το Αρρεναγωγείο της πατρίδας τους, από μνήμης και χωρίς να διαθέτουν αντίγραφα των σχεδίων  του.

Επίσημη αντίδραση ή σχόλιο από ελληνικής πλευράς δεν έχει υπάρξει ακόμη, ωστόσο, ως κάτοικοι της Νέας Αρτάκης, απόγονοι Μικρασιατών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αρτάκη της Κυζίκου κατά την Μικρασιατική καταστροφή και συγγραφείς του βιβλίου «Αρτάκη –Σύντομη Ιστορία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου