Τετάρτη 31 Μαΐου 2017






1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

 Σύντομη Ιστορική Αναδρομή

Η εκπαίδευση στη Ναύπακτο μετά τον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας παρακολούθησε τα ίδια περίπου στάδια εξέλιξης, όπως αυτά των άλλων περιοχών της χώρας.

Τον Οκτώβριο του 1829 ιδρύεται η Ελληνική και Αλληλοδιδακτική Σχολή της Ναυπάκτου, με την παρουσία σπουδαίων δασκάλων, όπως ήταν ο Ιωάννης Χρυσοβέργης (πιθανότατα από την Κάρπαθο), ο Γεράσιμος Δαφαράνας, ο Γεώργιος Χριστιανός και ο Νικόλαος Κοντογούρης.

Το 1930 ονομάζεται «Ελληνική Δημόσια Σχολή Ναυπάκτου».Αναφέρεται μάλιστα και επίσκεψη του Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια στη Σχολή στις 24 Οκτωβρίου 1830. Είναι φανερό ότι στα Σχολεία αυτής της περιόδου κυριαρχεί η Αλληλοδιδακτική μέθοδος, ένα παλαιό σύστημα διδασκαλίας, κατά το οποίο οι μεγαλύτεροι και οι πιο προχωρημένοι μαθητές δίδασκαν τους μικρότερους με την επίβλεψη του δασκάλου (γαλλ. Enseignement mutuel).

Από τον Αύγουστο του 1834 αρχίζει μια νέα εποχή για τα εκπαιδευτικά πράγματα της Ναυπάκτου. Έπαψε πια να υπάρχει το δισυπόστατο σχολείο με τον κοινό δάσκαλο στις δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τη θέση του πήρε το Δημοτικό Σχολείο της Αλληλοδιδακτικής μεθόδου. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 1846, όταν λειτούργησε επιτέλους Ελληνικό Σχολείο στη Ναύπακτο.

Κατά τη χρονική περίοδο 1848-1875, σύμφωνα με το Χρήστο Ρέππα, λειτουργούν στη Ναύπακτο τρία Σχολεία. Πρόκειται για το Ελληνικό Σχολείο και δύο Δημοτικά Σχολεία, των Αρρένων και των Θηλέων ή Κορασίων, όπως μνημονεύονται σε ανέκδοτα ιστορικά έγγραφα, που τηρούνται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Στη συνέχεια λειτούργησε Μικτό Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου. Στεγαζόταν στο κτήριο ενός τζαμιού που είχε διαμορφωθεί σε σχολική αίθουσα. Σύμφωνα με έγκυρες ιστορικές μαρτυρίες βρισκόταν κοντά στο Μποτσαραίικο αρχοντικό πάνω σε μια μεγάλη πλατεία (του λιμανιού).

Το Σχολείο εξακολούθησε να στεγάζεται στο κτήριο του τζαμιού, μέχρι να κατασκευαστεί διδακτήριο, με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, στο χώρο όπου στεγάζεται και σήμερα το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου.

Υπήρξαν, βέβαια, πολλές παρεμβάσεις στο διδακτήριο μέχρι τις μέρες μας, που κατασκευάστηκε και η Νέα Πτέρυγα επί Δημαρχίας κ. Κων/νου Κονίδα. Η πτέρυγα αυτή αποτελείται από πέντε (5) αίθουσες διδασκαλίας και μία (1) αίθουσα πολλαπλών χρήσεων καθώς και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Παραδόθηκε στο Διευθυντή του Σχολείου κ. Ιωάννη Ευαγγέλου και εγκαινιάστηκε στις 26 Οκτωβρίου 2008 από το Δήμαρχο Ναυπάκτου κ. Αθανάσιο Παπαθανάση.

Σήμερα το Σχολείο λειτουργεί ως 12/θέσιο, με (1) ένα Τμήμα Ένταξης με (8) οκτώ μαθητές ,δύο (2) Φροντιστηριακά Τμήματα με (4) τέσσερις μαθητές το καθένα και (1) ένα Ολοήμερο Τμήμα με (37) τριάντα επτά μαθητές.

Εργάζονται (24) είκοσι τέσσερις εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και ειδικότητες) και φοιτούν 255 μαθητές, 63 από τους οποίους είναι αλλοδαποί.

Εδώ φοίτησαν σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι αφοί Αθανασιάδη-Νόβα, ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ο Γ. Ροντήρης, ο Γ. Βαρδακουλάς, ο Ευθ. Βαρδακουλάς, κ.ά.

               


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου