Κυριακή 14 Μαΐου 2017






Νικόλαος Κορδώνης



Ο Νικόλαος Κορδώνης υπήρξε κι αυτός ένας από τους πολλούς ευεργέτες και δωρητές της πόλης της Άμφισσας. Η αγάπη του για την πόλη του τον οδήγησε σε πάσης φύσεως δωρεές και αγαθοεργίες προς τη γενέτειρά του. Έζησε με τρόπο απέριττο, φορολογώντας τον εαυτό του και την οικογένειά του για να δημιουργήσει όσα δημιούργησε για την πόλη του και τους συμπολίτες του.

Με τη διαθήκη του κληροδότησε στο Δήμο Άμφισσας μια οικία διώροφη, στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας 130 ελαιόδεντρα, στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως Άμφισσας 110 ελαιόδεντρα και στο Δήμο Άμφισσας 250.000 δραχμές σε γραμμάτια, συναλλαγματικές, μετρητά και χρεώγραφα για την κατασκευή διαφόρων έργων της πόλης.

Το συντριβάνι στην πλατεία Ησαία αλλά κυρίως το Κορδώνειο Θέατρο υπήρξαν από τις πιο σημαντικές δωρεές του προς την πόλη. Το Κορδώνειο Θέατρο θεμελιώθηκε την 23η Ιουνίου 1928 από τον τότε Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Τάκη Μαργέλο και βρισκόταν στη θέση που σήμερα βρίσκεται και λειτουργεί το Γιάγτζειο-Κορδώνειο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας. Υπήρξε για πολλά χρόνια ο χώρος όπου οι Σαλωνίτες απολάμβαναν τις θεατρικές παραστάσεις (σε εποχές που άλλες μεγαλύτερες πόλεις δε διέθεταν αντίστοιχες αίθουσες ), τις χοροεσπερίδες, τις διαλέξεις, τις κινηματογραφικές προβολές και κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις .Το Κορδώνειο Θέατρο κατεδαφίστηκε το 1984 ενώ η λειτουργία του συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου στον ίδιο χώρο, μετά από παραχώρηση του οικοπέδου και μετά από εκτέλεση του σκοπού (αλλαγή σκοπού με εφετειακή απόφαση) της διαθήκης του μεγάλου ευεργέτη Νικολάου Γιαγτζή.

Παράλληλα δημιουργήθηκαν από τις δωρεές του τα Ιδρύματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του Γυμναστηρίου και της Φιλαρμονικής.

Ο Νικόλαος Κορδώνης πέθανε στις 13 Ιουλίου 1962 παίρνοντας τη θέση που του αξίζει στους δωρητές της πόλης της Άμφισσας.

(τα στοιχεία πάρθηκαν από το βιβλίο <ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ> Έκδοση Δήμου Άμφισσας και Δημοτικής Βιβλιοθήκης 2000-2001)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου