Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017


ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Η ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ - ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ
04/10/2013
Ένα σοβαρότατο ζήτημα που ταλανίζει τα χρόνια του Μνημονίου τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας και το οποίο ανακύπτει και φέτος είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση από την Πολιτεία με αποτέλεσμα οι λειτουργικές ανάγκες τον Σχολείων αλλά και τα προβλήματα των κτιριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι παλιές και χρίζουν συντήρησης, να επιφυλάσσουν ένα μέλλον ζοφερό.
Δάσκαλοι Σχολείων της Πρέβεζας, μιλώντας στην Τ.Φ. αναδεικνύουν το σοβαρότατο ζήτημα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως αυτή τη στιγμή, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν προσωπικές οφειλές σε καταστήματα, φτάνουν να ψωνίζουν «βερεσέ» χαρτικά και μελάνια για τη λειτουργία των Σχολείων.
Οι τρεις άξονες προβλημάτων για τα Σχολεία της Πρέβεζας έχουν ως εξής:
Πρώτος άξονας: Εάν συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση, η τύχη των κτιριακών εγκαταστάσεων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων στο εγγύς μέλλον είναι αβέβαιη. Από τα χρήματα που έρχονταν κάθε χρόνο, η επιχορήγηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό την οποία εισπράττουν τα Σχολεία μέσω του Δήμου, είναι ολοένα και μικρότερη σε κάθε δόση. Εκτός από τα λειτουργικά έξοδα των Σχολείων, υπάρχουν και τα επισκευαστικά έξοδα. Τα κτίρια της Πρέβεζας είναι μεγάλα, παλιά και χρειάζονται χρήματα για να συντηρηθούν, χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν.
Δεύτερος άξονας. Έρχεται, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, ένας ιδιαίτερα βαρύς χειμώνας και κανείς δεν γνωρίζει, εάν τα χρήματα που θα δοθούν φέτος, θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες θέρμανσης.
Τρίτος άξονας: Το γεγονός ότι δεν αποδίδονται ορθά, τα έσοδα από τη Σχολική περιουσία. Παλιότερα, διάφοροι δωρητές στην Πρέβεζα, κληροδότησαν λιοστάσια, μαγαζιά κ.α, κληροδοτήματα δηλαδή από τα οποία τα χρήματα από τα μισθώματα δίδονταν απευθείας στις Σχολικές Επιτροπές για τις ανάγκες του κάθε Σχολείου. Από την στιγμή που τα ανέλαβε ο Δήμος, υπάρχει ζήτημα ως προς τη διάθεση, εάν θα δοθούν δηλαδή στο συγκεκριμένο Σχολείο που έχει το κληροδότημα ή εάν από έναν κοινό κορβανά θα δίδονται σε όποιο Σχολείο παρουσιάζει προβλήματα .
Δάσκαλοι τονίζουν ότι τα πράγματα είναι οριακά «περιμένουμε μια δόση η οποία θα είναι μειωμένη ξανά. Η επάρκεια πετρελαίου για παράδειγμα εξαρτάται από την διαχείριση του κάθε Σχολείου. Εάν ένα Σχολείο ξεπεράσει τις δύο ώρες λειτουργίας του καλοριφέρ, τότε θα πρέπει να μειώσει τις μέρες λειτουργίας του καυστήρα. Αντιλαμβάνεται κανείς σε μεγάλα Σχολικά κτίρια, τι σημαίνει δύο ώρες λειτουργίας, δεν προλαβαίνουν να θερμανθούν ούτε τα σώματα των καλοριφέρ, πόσο μάλλον οι μαθητές».
Πέρυσι, υπογραμμίζουν, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, φάνηκε ότι η Πολιτεία έδωσε στα Σχολεία χρήματα για πετρέλαιο, στην πραγματικότητα όμως ήταν η προτελευταία δόση για τα λειτουργικά μας έξοδα. Επρόκειτο δηλαδή για τη συνηθισμένη δόση των λειτουργικών εξόδων, στα οποία εκτός από πετρέλαιο περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, το νερό, το τηλέφωνο, οι επισκευές του κτιρίου, τα αναλώσιμα κλπ.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι απεντόμωση στα Σχολεία της Πρέβεζας δεν έγινε φέτος. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Πρέβεζας που εστάλη  στα Σχολεία στις 28 Αυγούστου, με θέμα «Περί μέτρων υγιεινής και εξυγίανσης Σχολείων» αναφέρει ότι «με αφορμή την έναρξη της Σχολικής Χρονιάς σας γνωρίζουμε ότι για την προστασία της υγείας κτλ…. Η Πρακτική που είχε ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια με την εκτέλεση ψεκασμών από ιδιωτικά συνεργεία απολυμάνσεων, αφορούσαν απεντόμωση, χρήση δηλαδή εντομοκτόνου, δεν προτείνεται να συνεχιστεί», ενώ η απολύμανση θα γίνεται από τις καθαρίστριες.
Για το ζήτημα της απόδοσης των χρημάτων στις Σχολικές Επιτροπές από τα κληροδοτήματα των Σχολείων, μιλήσαμε με το Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαίλη, ο οποίος τόνισε πως υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς την απόδοση των χρημάτων διαδικαστικό. Σημείωσε πως όντως υπάρχει ζήτημα ως προς τον τρόπο που θα διατίθεται τα χρήματα, εάν δηλαδή πρέπει να αποδίδεται στο συγκεκριμένο Σχολείο που διαθέτει  κληροδότημα ή σε όποιο Σχολείο γενικά χρειάζεται χρήματα για επισκευές, τονίζοντας ότι θα λυθεί άμεσα.
Να επισημάνουμε ότι χθες, επιστολή στον Υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο απέστειλε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νομού Πρέβεζας ζητώντας την άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών σε Νηπιαγωγεία του Νομού μας.
Παραθέτουμε την επιστολή:
«Κύριε Υπουργέ, ένα μήνα μετά την έναρξη των σχολείων τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία 6ο, 12ο και 13ο της πόλης της Πρέβεζας, καθώς επίσης και εκείνα του Λούρου, του Καναλακίου και της Πάργας παραμένουν κλειστά εξαιτίας της μη διάθεσης των αναγκαίων πιστώσεων για πρόσληψη Νηπιαγωγών.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Πρέβεζας σας καλεί να προχωρήσετε άμεσα στη χορήγηση των απαραίτητων πιστώσεων για την πρόσληψη νηπιαγωγών ώστε να καλυφθούν όλα τα παραπάνω κενά, γιατί είναι άδικο για τους μαθητές των παραπάνω νηπιαγωγείων του Νομού μας, να μην απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες στην Εκπαίδευση. Ευκαιρίες που θυσιάζονται στην πράξη στο βωμό των Μνημονίων».
Άρης Τσελίκος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου