Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017




Από


 -

 12 Μαρτίου 2016 

Ο Γ.Γραμματέας της Ενωσης Σμυρναίων Νίκος Βικέτος με αφορμή την ομιλία του στην Εστία Νέας Σμύρνης, έθεσε το ζήτημα της αποκατάστασης  από το σημερινό Δήμο Νέας Σμύρνης του ονόματος του Εθνομάρτυρα Νικόλαου Τσουρουκτσόγλου (1861-1922) σε οδό της πόλης.

Διαπρεπείς επιστήμονες, άνθρωποι των γραμμάτων έδωσαν πολλά για τον τόπο και συνεχίζουν να δίνουν.  Από την εποχή της επταετίας της χούντας των συνταγματαρχών καθαιρέθηκε το όνομα του Νικολάου Τσουρουκτσόγλου από οδό της πόλης, ο οποίος μαρτύρισε μαζί με τον Χρυσόστομο Σμύρνης και στη θέση του δόθηκε το όνομα του αρχαίου γλύπτη από την Πάρο,  Σκόπα. Ελπίζω ότι με την συμπαράσταση όλων των Νεοσμυρναίων και τη βοήθεια όλων θα μπορέσει κάποια στιγμή η δημοτική αρχή να καταλάβει το λάθος το οποίο έχει κάνει σε βάρος της ιστορίας και να επαναφέρει το όνομα του Νικολάου Τσουρουκτσόγλου στην αρχική του θέση. Αυτό άλλωστε έχει ζητήσει και η Ενωση Σμυρναίων με επιστολή της προς το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Σμύρνης και με δημοσιέυμα της στην εφημερίδα Μικρασιατική Ηχώ, επισήμανε ο κ. Βικέτος.

Ποιός ήταν ο Ν. Τσουρουκτσόγλου

Ο αείμνηστος Ν. Τσουρουκτσόγλου μόνο τυχαία προσωπικότητα δεν ήταν. Γεννημένος στη Σμύρνη το 1861, με καταγωγή από έγκριτη οικογένεια της Καισάρειας, ο Ν. Τσουρουκτσόγλου αποφοίτησε από την περιώνυμη Ευαγγελική Σχολή της γενέτειράς του, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Νομικής. Ιδιοκτήτης της γαλλόφωνης εφημερίδας La Réforme (1900) και συνιδιοκτήτης της ελληνόφωνης εφημερίδας Ημερησία (1901), αγωνίστηκε μέσα από τα δύο αυτά έντυπα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συμπατριωτών του. Διετέλεσε κατ’ επανάληψη μέλος της δημογεροντίας Σμύρνης και μέλος του ανωτάτου συμβουλίου του Βιλαετίου Αϊδινίου. Όταν τον Αύγουστο του 1922 ο τουρκικός στρατός μπήκε στη Σμύρνη, ο Ν. Τσουρουκτσόγλου συνελήφθη μαζί με τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο Καλαφάτη και τον επίσης δημογέροντα Γεωργάκη Κλημάνογλου και βρήκε, όπως και εκείνοι, μαρτυρικό θάνατο από τον τουρκικό όχλο. Κάποιοι, βέβαια, θα περίμεναν πως μετά την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η αιρετή διοίκηση του Δήμου Ν. Σμύρνης θα έσπευδε να επαναφέρει το όνομα του μαρτυρικού δημογέροντα στην αρχική του θέση, κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα. (Πηγή Μ.Ηχώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου