Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017


Η  Ραδιοτεχνική σχολή της Αθήνας
 Α π ό σ π α σ μ α ο μ ι λ ί α ς
Ευάγγελος Σερβετάς, ΤΕΙ Πειραιά, Αιγάλεω, Ιανουάριος 2013
……………Το Μάρτιο του 1948 ιδρύεται η Ραδιοτεχνική Σχολή Αθηνών. Η φοίτηση, αρχικά, ήταν διετής με προσόν εισαγωγής το Απολυτήριο του τότε 8-ταξίου Γυμνασίου. Στο επόμενο εξάμηνο η φοίτηση γίνεται πέντε (5) εξάμ...ηνα και στο τέλος του 1949 οριστικοποιείται στα έξι (6) εξάμηνα (τρία έτη σπουδών). Στα 2 πρώτα εξάμηνα ο σπουδαστής ειδικεύεται στη Ραδιοτεχνία και μετά από ειδικές εξετάσεις σε κρατική επιτροπή του τότε Υπουργείου Βιομηχανίας, λαμβάνει Δίπλωμα Ραδιοτεχνίτη ειδικού στη μελέτη, κατασκευή, επισκευή και συντήρηση ραδιοφώνου αλλά και συναφών συσκευών. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στο σπουδαστή, εάν το επιθυμεί, να ξεκινήσει αμέσως εργασία δική του (να ανοίξει Εργαστήριο) ή να προσληφθεί σε άλλο Εργαστήριο ή Υπηρεσία. Στα επόμενα 4 εξάμηνα, ο σπουδαστής ειδικεύεται στις συσκευές εκπομπής

Ραδιοτηλεγραφίας και Ραδιοφωνίας καθώς επίσης και στις Γραμμές Μεταφοράς του σήματος Υψηλών Συχνοτήτων πάνω από αυτές. Επίσης παρακολουθεί μαθήματα στα φίλτρα Χαμηλών και Υψηλών Συχνοτήτων και στη διάδοση Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας. Με ειδικές εξετάσεις σε κρατική επιτροπή του Υπουργείου Βιομηχανίας και αργότερα Παιδείας, ο σπουδαστής λαμβάνει Δίπλωμα Ραδιοηλεκτρολόγου, το οποίο πιστοποιεί την ικανότητά του να: «μελετήσει, κατασκευάσει, λειτουργήσει και συντηρήσει οποιονδήποτε σταθμό εκπομπής και λήψης ραδιοηλεκτρικών σημάτων». Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Ρ.Σ.Α., η βαθμολογία βάσης για να προαχθεί ο σπουδαστής από το ένα εξάμηνο στο άλλο ήταν 14 με άριστα το 20, σε όλα τα μαθήματα. Εάν ο σπουδαστής έπαιρνε μικρότερο βαθμό, έστω και σε ένα μάθημα, έχανε το εξάμηνο, οπότε ξαναγραφόταν και επαναλάμβανε τη φοίτηση στο ίδιο εξάμηνο! Στα επόμενα χρόνια και μέχρι το 1954, η βάση προαγωγής στο επόμενο εξάμηνο ήταν το 12 στα κύρια μαθήματα,
ήτοι: Μαθηματικά, Ραδιοηλεκτρολογία και Εργαστήρια, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα η βάση ήταν το 10, αλλά υπήρχαν και άλλες υποχρεώσεις (έγκαιρη κατάθεση μελέτης/εργασίας κλπ). Τελικά, μετά από λίγα χρόνια η βάση προαγωγής έγινε το 10 με άριστα το 20, σε όλα τα μαθήματα.
Με αυτούς τους όρους φοίτησης, η οποία συνοδευόταν από την εκτέλεση υποχρεωτικής μελέτης σε όλα τα εξάμηνα, το αποτέλεσμα ήταν να γράφονται στο πρώτο εξάμηνο π.χ. 400 σπουδαστές και μετά από τρία χρόνια να παίρνουν πτυχίο περίπου 35 με 40 σπουδαστές! Πολλοί σπουδαστές εγκατέλειπαν τη σχολή μετά τα δύο πρώτα εξάμηνα (Δίπλωμα Ραδιοτεχνίτη) και μόνο 100 με 120 συνέχιζαν στα επόμενα 4 εξάμηνα (Δίπλωμα Ραδιοηλεκτρολόγου).
Το αποτέλεσμα ήταν να είναι περιζήτητοι αυτοί που έπαιρναν Δίπλωμα Ραδιοηλεκτρολόγου!

….Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η στάθμη σπουδών στη Ρ.Σ.Α. ήταν στην πραγματικότητα Ανώτατη. Σ' αυτήν δίδαξαν • Μη τακτικοί, τότε, καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως οι: Μ. Αναστασιάδης, Θ. Κουγιουμτζέλης και Λ. Καραπιπέρης. • Βοηθοί - Επιμελητές Α.Ε.Ι.: Γ. Λεγάτος, Μαθηματικός, αργότερα καθηγητή...ς του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Βουδούρης, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος, μετέπειτα καθηγητής και Πρύτανης του Ε.Μ.Π., Δ. Δασκαλόπουλος, Μαθηματικός, μετέπειτα Καθηγητής του Ε.Μ.Π., Δ. Ηλίας, Ραδιοηλεκτρολόγος - Φυσικός, αργότερα καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Κ. Καρούμπαλος, Ραδιοηλεκτρολόγος - Φυσικός, αργότερα καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, • Ειδικοί επιστήμονες, όπως οι Ραδιοηλεκτρολόγοι-Φυσικοί: Ι. Καφετζάκης, Διευθυντής της Ρ.Σ.Α. και Μηχανικός του Ε.I.P., Π. Φρυδάς, Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, Πάρις Παρασκευόπουλος, μετέπειτα Γενικός Τεχνικός Διευθυντής του ΟΤΕ, Ευάγγελος Τσαγάκης, μετέπειτα Πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Δ. Κασάπης, Επιμελητής, τότε, του Ε.Μ.Π., Ευάγγελος Σερβετάς, Ραδιοηλεκτρολόγος, τότε, της Ρ.Σ.Α. και Ραδιοηλεκτρολόγος Μηχανικός του British Institute of Radio and Electronic Engineers, Ηλεκτρονικός του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», μετέπειτα Δρ. Αυτοματισμού και καθηγητής του ΤΕΙ Πειραιά, καθώς και πολλοί άλλοι, κατά καιρούς, ειδικοί επιστήμονες και τεχνικοί. • Τέλος, στα άρτια Εργαστήρια της Ρ.Σ.Α. δίδαξαν αρχικά οι Δ. Ηλίας, Ραδιοηλεκτρολόγος-Φυσικός και Διευθυντής, τότε, του Ιονοσφαιρικού Ινστιτούτου Αθηνών, Εμμανουήλ Νάθανας, Ραδιοηλεκτρολόγος-Φυσικός, Η. Μπουλοχέρης, Φυσικός, Αργύρης Χαιρετάκης, Ραδιοηλεκτρολόγος της Ρ.Σ.Α., Ραδιοηλεκτρολόγος Μηχανικός του British I.R.E. και αργότερα Ηλεκτρονικός του



ερευνητικού κέντρου CERN στην Ελβετία. Επίσης δίδαξαν οι Ραδιοηλεκτρολόγοι της Ρ.Σ.Α. Ιωάννα Νικολαϊδου, Κ. Τσινάρης, κ.α. • Επίσης αξιόλογη και μοναδική στην Ελλάδα υπήρξε για πολλά χρόνια η βιβλιογραφία της Ρ.Σ.Α. Για τις ανάγκες της σχολής είχαν συγγράψει και εκδώσει βιβλία οι καθηγητές της Ρ.Σ.Α. για όλα τα μαθήματα του προγράμματος, αλλά και για θέματα πέραν αυτού. Τα βιβλία αυτά χρησιμοποιήθηκαν για πολλά χρόνια σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Την περίοδο αυτή, από το 1948 μέχρι το 1965, με βάση το ισχύον τότε Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους, η εκπαίδευση στην Ελλάδα είχε τρεις βαθμίδες: την Στοιχειώδη, τη Μέση και την Ανώτατη Εκπαίδευση, δηλαδή τα Πανεπιστήμια, το Ε.Μ.Π. και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Δεν υπήρχε βαθμίδα Ανώτερης Εκπαίδευσης. Έτσι, η Ρ.Σ.Α. έμεινε αδιαβάθμητη. Η ίδια κατάσταση ίσχυε και για τη Σχολή Υπομηχανικών, παρότι ήταν προσαρτημένη στο ΕΜΠ. Επομένως οι Ραδιοηλεκτρολόγοι προσλαμβάνονταν ως Ραδιοτεχνίτες, στον κατώτερο βαθμό της Β' κατηγορίας προσωπικού των διαφόρων Υπηρεσιών του Κράτους και των ΔΕΚΟ. Στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, επί παραδείγματι, οι Ραδιοηλεκτρολόγοι προσλαμβάνονταν ως Ραδιοτεχνίτες, με τον 10° βαθμό Δ.Υ. (εκείνο του Γραφέα Β' Τάξεως) και είχαν εξέλιξη, πρακτικά, μέχρι τον 6° βαθμό (εκείνον του Εισηγητή), μία δε θέση Τμηματάρχη Β' Τάξεως υπήρχε για την κατηγορία τους, την οποία κατείχε για πολλά χρόνια κάποιος παλιός τεχνίτης της Υπηρεσίας αυτής. Επομένως και ο μισθός τους ήταν πολύ χαμηλός. Κάτι ανάλογο ίσχυε και στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ αλλά και σε άλλες ΔΕΚΟ.



Ο Μιχάλης Αναστασιάδης και η Ραδιοτεχνική Σχολή Αθηνών


Ο Μιχάλης Αναστασιάδης είναι χαρισματική προσωπικότητα. Πληθωρικός και αποτελεσματικός, πήρε εγκαίρως πρωτοβουλίες που σφράγισαν τα μεταπολεμικά χρόνια σε πολλούς τομείς της επιστημονικής και κοινωνικής μας ζωής.
• Γίνεται τακτικός καθηγητής στην έδρα της Ηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Ιδρύει...ι το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα το «Ενδεικτικό Ραδιοηλεκτρολογίας», οι κάτοχοι του οποίου έγιναν ανώτερα στελέχη στον ΟΤΕ, την ΔΕΗ κτλ.
• Διετέλεσε επί δεκαετίες πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Με δική του πρωτοβουλία, επανεκδίδεται η Φυσική του Ρήγα, στους εορτασμούς για τα 150 χρόνια του ελληνικού κράτους.
• Έγραψε ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά άρθρα για τους μεγάλους Έλληνες διαφωτιστές και κυρίως αυτούς που ασχολήθηκαν με τη Φυσική.


• Στα τελευταία του χρόνια ήταν πρόεδρος της Ένωσης Σμυρναίων, τιμώντας την καταγωγή του.
• Έφυγε από τη ζωή μέσα στη γενική αναγνώριση.
Ο Μιχάλης Αναστασιάδης, το 1947, όταν ακόμα είναι μόνο επιμελητής και αφοσιωμένος μαθητής του καθηγητή της Φυσικής Γ. Αθανασιάδη, παίρνει δύο σημαντικές πρωτοβουλίες:
• Εκδίδει ένα επιστημονικό μηνιαίο περιοδικό με τον τίτλο ο Αιών του ατόμου, που κυκλοφόρησε μέχρι το 1950 και επανεκδόθηκε σε μεγάλο σχήμα το 1958. Το περιοδικό ενημερώνει τους αναγνώστες του για όλες τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης. Ο Αναστασιάδης αρθρογραφεί σε κάθε τεύχος για ζητήματα της επιστήμης, της εκπαίδευσης και της επικαιρότητας, υπογράφοντας με το ψευδώνυμο «Ω».
• Ιδρύει το ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα: Ραδιοτεχνική Σχολή Αθηνών. Αξεπέραστη μέχρι σήμερα σχολή, που έβγαζε έμπειρα τεχνικά και επιστημονικά στελέχη σε τομείς που θα είχαν στο μέλλον εκρηκτική ζήτηση όπως Ραδιοτεχνίτες, ηλεκτρονικοί ψυκτικοί, Ηλεκτροτεχνίτες. Οι απόφοιτοι αυτής της σχολής στελέχωσαν και στήριξαν τεχνικά τα επόμενα χρόνια οργανισμούς όπως ο ΟΤΕ η ΔΕΗ η ραδιοφωνία και αργότερα η τηλεόραση.
(συνέχεια αύριο)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου