Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017




Γυμνάσιο Ψυχικού «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» :

Η ιστορία του σχολείου



Το σχολείο ιδρύθηκε το σχολικό έτος 1972-1973, με το υπ αριθμ. 310 Βασιλικό Διάταγμα «Περί δρύσεως μικτο μερησίου ξαταξίου Γυμνασίου ες τήν Κοινότητα Παλαιο Ψυχικο Αττικής» ( Φ.Ε.Κ. 92, τ.Α΄/20-4-1973).

Λειτούργησε για πρώτη φορά στα μέσα, περίπου, της σχολικής χρονιάς 1972-73 σε πρωινό κύκλο, ως παράρτημα του Γυμνασίου Φιλοθέης, με μαθητές που μετεγγράφηκαν  από  γυμνάσια όμορων Δήμων και Κοινοτήτων. Περιελάμβανε γραφεία εκπαιδευτικών, στον πρώτο όροφο, έξι αίθουσες διδασκαλίας-μία για κάθε τάξη- στο ισόγειο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών με βοηθητικό χώρο, στεγασμένο γυμναστήριο, αποδυτήρια, χώρους υγιεινής, κυλικείο και αύλειους χώρους.

Λίγα χρόνια αργότερα, λόγω της αύξησης του αριθμού των μαθητών, το σχολείο λειτούργησε σε πρωινό και απογευματινό κύκλο και εξοικονομήθηκαν επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας με την προσωρινή τροποποίηση της μορφής της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

 Μετά τη διαίρεση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 3/χρονο Γυμνάσιο και 3/χρονο Λύκειο (Ν.309/1976), τα δύο σχολεία διαχωρίστηκαν πλέον οργανικά και διοικητικά και λειτουργούσαν, εναλλάξ, σε πρωινό και απογευματινό κύκλο. Λίγο αργότερα, το σχολείο επεκτάθηκε με την κατασκευή έξι επιπλέον αιθουσών στον πρώτο όροφο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ?90 οικοδομήθηκε ξεχωριστό κτήριο για το Λύκειο. Από τότε τα δύο σχολεία λειτουργούν σε πρωινή βάρδια.

Με την αριθμ. Δ4/52852/30-5-2005 Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. 1049, τ.Β΄/25-7-2005), το Γυμνάσιο μετονομάσθηκε σε Γυμνάσιο Ψυχικού «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή». Η μετονομασία του σχολείου προτάθηκε από τον κ. Πολίτη Σωτήριο, μαθηματικό, και την κ. Προκοπίου Βασιλική, καθηγήτρια Πληροφορικής, προκειμένου να τιμηθεί ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας μαθηματικός, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950). Η πρόταση  έγινε δεκτή από το Σύλλογο των καθηγητών με την αριθμ. 28/18-3-2003 Πράξη του.

Σήμερα, την είσοδο του σχολείου κοσμεί επιτοίχιο μπρούντζινο μενταγιόν με το προφίλ του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά του, έργο που φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η κ. Βασιλάκη Σόνια, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών του σχολείου τη χρονιά της μετονομασίας του.

Το 2002 ιδρύθηκε το Εργαστήριο Πληροφορικής, με δωρεά του κ. Αγγελόπουλου Θεόδωρου.

Το 2004 διαμορφώθηκε το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, με ανάληψη του έργου και της δαπάνης από τον κ. Δραζίνο Βασίλειο , πατέρα μαθητών του σχολείου μας.

Το 2008 έγινε διαμόρφωση των αύλειων χώρων του σχολείου, των αθλητικών εγκαταστάσεων και της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, από το Δήμο Ψυχικού.

Σήμερα, το σχολείο διαθέτει: Γραφεία εκπαιδευτικού προσωπικού, εννέα αίθουσες διδασκαλίας, σύγχρονη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με οπτικοακουστικό εξοπλισμό και παρασκήνια, Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Εργαστήριο Πληροφορικής, Εργαστήριο Τεχνολογίας, χώρους υγιεινής καθηγητών και μαθητών, Γραφείο καθηγητών Φυσικής Αγωγής, κλειστό γήπεδο πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης, αίθουσα ενόργανης γυμναστικής, αποδυτήρια αγοριών-κοριτσιών με χώρους υγιεινής, εξωτερικά γήπεδα καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης και ποδοσφαίρου 5χ5, στίβο 200 μέτρων, τεσσάρων διαδρομών, με ταρτάν, ξύλινη κατασκευή για τη στέγαση του φύλακα των γηπέδων, κερκίδες, κυλικείο, φυλάκιο σχολικού φύλακα, αύλειους χώρους και εξωτερικό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.









Στη πρώτη από τις πιο πάνω φωτογραφίες διακρίνουμε τη Δ/ντρια του σχολείου, κ. Φρύδα Μαρία, με την κόρη του Κ. Καραθεοδωρή Δέσποινα Ροδοπούλου - Καραθεοδωρή στην εκδήλωση της μετονομασίας του σχολείου.

Οι άλλες δύο φωτογραφίες είναι από τα εγκαίνια του εργαστηρίου πληροφορικής από τον κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου