Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018


Όταν οι Έλληνες δάνειζαν κυβερνήσεις και αυτοκρατορίες...Tου Μιχάλη Κανιμά

TIME-DOC    19 Δεκεμβρίου 2017 21:27:00

Αν ζούσαν ο Γεώργιος Σίνας , ο Ανδρέας Συγγρός και ο Μαρίνος Κοριαλένιος ίσως η Ελλάδα να μην είχε ανάγκη την τρόικα. Εθνικοί ευεργέτες και οι τρεις ,ήταν σπουδαίοι επιχειρηματίες και είχαν δικές τους τράπεζες , διέθεταν δε τεράστια κεφάλαια που τους επέτρεπαν να δανείζουν όχι μόνο ιδιώτες ,αλλά και αυτοκρατορίες. Ήταν κάτι σαν τον σημερινό κεφαλαιοκράτη Τζόρτζ Σόρος- αυτό που αποκαλούμε αγορές.

Ο Ανδρέας Συγγρός ( 1830-1899),ήταν επιφανής έμπορος και τραπεζίτης με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και είχε φτάσει στο σημείο να δανείζει την Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη , αλλά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα , όπου ανέπτυξε σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα εμπλεκόμενος σε ένα από τα πρώτα χρηματιστηριακά σκάνδαλα της Ελλάδας, γνωστό ως Λαυρεωτικά ή Λαυριακά, σκάνδαλο που επέφερε και την πτώση της κυβέρνησης Επαμεινώνδα Δεληγεώργη Το 1881 ίδρυσε την Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας, στην οποία το ελληνικό κράτος είχε παραχωρήσει το δικαίωμα της έκδοσης και κυκλοφορίας χαρτονομίσματος στις «Νέες Χώρες».

Τραπεζίτης με δική του μάλιστα Τράπεζα και ο επίσης εθνικός ευεργέτης Μαρίνος Κοριαλένιος( 1830- 1911), που διετέλεσε και συνδιευθυντής της Αγγλογαλλικής Τράπεζας και στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς του Λονδίνου, όπου ίδρυσε τη χρηματιστηριακή εταιρεία M. Corgialegnos & Co..

Ο Γεώργιος Σίνας ( 1783- 1856) έγινε ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας και ιδιοκτήτης αρχοντικών οικιών στην Αυστροουγγαρία. Κατάφερε να γίνει τραπεζίτης διεθνούς φήμης και πιστωτής όχι μόνο μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και δανειστής κυβερνήσεων και αυτοκρατοριών.
Το 1825 εκλέχτηκε πρώτος από τους δέκα διευθυντές της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας και διατήρησε τη θέση αυτή για 25 έτη.

Σχετικά άρθρα

Απόφαση α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου