Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018





Εννιά βασιλιάδες, μια οικογένεια – Η ευρωπαϊκή ελίτ λίγο πριν τον Ά παγκόσμιο πόλεμο σε σπάνια φωτογραφία

Εφημερίδα : ΠΟΝΤΙΚΙ

AddThis Sharing Buttons

Το Μάιο του 1910, οι ευρωπαίοι γαλαζοαίματοι μαζευτηκαν στο Λονδίνο για την κηδεία του βασιλιά Εδουάρδου του 7ου.

Η φωτογραφία αυτή είναι μοναδική στον κόσμο, καθώς απεικονίζει 9 ενθρονισμένους μονάρχες, 5 εκ των οποίων στη συνέχεια καθαιρέθηκαν και 1 δολοφονήθηκε.

Μόνο 5 από τις 9 μοναρχίες που εκπροσωπούνται στη φωτογραφία, υπάρχουν σήμερα.

Ξεκινώντας από αριστερά προς τα δεξιά: Ο βασιλιάς Χακούν ο 7ος της Νορβηγίας, Ο βασιλιάς Φερδινάνδος της Βουλγαρίας, ο βασιλιάς Μανουέλ της Πορτογαλίας, ο Κάιζερ Γουλιέλμος ο 2ος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, ο Γεώργιος ο 1ος της Ελλάδας, και ο βασιλιάς Αλβέρτος του Βελγίου.

Καθιστοί από αριστερά: Ο βασιλιάς Αλφόνσο ο 13ος της Ισπανίας, ο Γεώργιος ο 5ος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και ο Φρειδερίκος ο 8ος της Δανίας.

Μια οικογένεια

Οι σχέσεις μεταξύ των μοναρχών δεν ήταν ασυνήθιστο γεγονός καθώς όλοι προέρχονταν από ελάχιστες μεγάλες ευρωπαϊκές οικογένειες που συνεχώς πάντρευαν τα παιδιά τους μεταξύ τους.

Ο Φρειδερίκος της Δανίας ήταν πατέρας του Χακούν της Νορβηγίας, ενώ ο Γουλιέλμος της Γερμανίας ήταν πρώτος ξάδερφος τόσο του Γεωργίου της Βρετανίας όσο και της βασίλισσας της Νορβηγίας που ήταν σύζυγος του Χακούν και αδερφή του Γεωργίου της Βρετανίας, κάτι που έκανε τον Γεώργιο της Βρετανίας και τον Χακούν της Νορβηγίας κουνιάδους.

Επίσης ο Φρειδερίκος της Δανίας ήταν θείος του Γεωργίου της Βρετανίας.

Ο Γεώργιος ήταν ο εγγονός του της βασίλισσας Βικτωρίας και του πρίγκιπα Αλβέρτου, και πρώτος ξάδερφος του Τσάρου της Ρωσίας Νικόλαου του 2ου αλλά και του Γουλιέλμου της Γερμανίας.

Τραγική ειρωνεία

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι στον επικείμενο πόλεμο που ήξεραν ότι πλησιάζει, οι μονάρχες πολέμησαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι αυτοκρατορίες τους να σβήσουν και τα βασιλικά αξιώματα να καταστούν στις περισσότερες χώρες διακοσμητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου